Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε τους επικεφαλής των κοινωφελών ιδρυμάτων και της Εθνικής Τράπεζας που συμμετέχουν στην «Πρωτοβουλία ’21». Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση για τις έως τώρα δράσεις αλλά και ο σχεδιασμός επόμενων πρωτοβουλιών σε καίριους τομείς κοινωνικής πολιτικής.
Ο Πρωθυπουργός συνεχάρη τα Ιδρύματα για την ενιαία και συντονισμένη τους προσέγγιση, επισημαίνοντας ότι τέτοιες συμπράξεις μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο συνεργασίας μεταξύ κράτους και κοινωνίας των πολιτών. Όπως τόνισε, η κυβέρνηση από το 2019 έδωσε έμφαση στην ενίσχυση τέτοιων συνεργειών, ειδικά όταν οι στόχοι των Ιδρυμάτων ευθυγραμμίζονται με τις δημόσιες πολιτικές.
Κεντρική θέση στη συζήτηση είχε η δημιουργία Κέντρου Αριστείας για τη νόσο Αλτσχάιμερ, μια πρωτοβουλία που ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «εμβληματική» και δεσμεύτηκε να στηρίξει με κάθε τρόπο. Παράλληλα, πρότεινε τη στήριξη του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου» για τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων σχολείων, το οποίο ήδη εφαρμόζεται πιλοτικά, φέρνοντας χειροπιαστά αποτελέσματα όπως επισκευές κτηρίων, αναβάθμιση υποδομών και προσβασιμότητα για ΑμεΑ.
Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τα Ιδρύματα να υιοθετήσουν συγκεκριμένα σχολεία στο πλαίσιο του προγράμματος, ώστε να επεκταθεί με ιδιωτικούς πόρους και αυξημένη ταχύτητα υλοποίησης.
«Προτιμώ να εστιάσουμε σε λίγες μεγάλες δράσεις με ουσιαστικό αποτύπωμα, παρά να διασπαρούμε σε πολλές μικρές», υπογράμμισε, θέτοντας την υγεία και την παιδεία ως δύο άξονες με στρατηγική προτεραιότητα για τη συνέχιση της συνεργασίας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, ανάμεσά τους οι Κ. Χατζηδάκης, Κ. Πιερρακάκης, Α. Γεωργιάδης, Σ. Παπασταύρου, Α. Σκέρτσος, Ε. Αγαπηδάκη και Δ. Βαρτζόπουλος, επιβεβαιώνοντας την κυβερνητική βαρύτητα που δίνεται στην προώθηση κοινωφελών δράσεων μεγάλης κοινωνικής σημασίας.
info
Η «Πρωτοβουλία ’21» είναι μια συνεργασία μεγάλων κοινωφελών Ιδρυμάτων και της Εθνικής Τράπεζας που ξεκίνησε με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Στόχος της είναι να ενώσει δυνάμεις για την υλοποίηση κοινών δράσεων με κοινωνικό αποτύπωμα, κυρίως στους τομείς της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού, της κοινωνικής συνοχής και της βιώσιμης ανάπτυξης.
Ποιοι συμμετέχουν
Η «Πρωτοβουλία ’21» δεν είναι νομική οντότητα, αλλά δίκτυο συνεργασίας Ιδρυμάτων που έχουν μεγάλη εμπειρία και δραστηριότητα στον χώρο των κοινωφελών έργων. Μεταξύ των Ιδρυμάτων που συμμετέχουν είναι:
-
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)
-
Ίδρυμα Ωνάση
-
Ίδρυμα Λάτση
-
Ίδρυμα Μποδοσάκη
-
Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση
-
Ίδρυμα ΤΙΜΑ
-
Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου
-
Εθνική Τράπεζα μέσω της Κοινωνικής της Πολιτικής
Σκοπός
Η Πρωτοβουλία εστιάζει σε συγκροτημένες, πολυετείς, συντονισμένες δράσεις με μεγάλη γεωγραφική και κοινωνική εμβέλεια. Δεν περιορίζεται σε επετειακές εκδηλώσεις, αλλά επιχειρεί να αφήσει διαρκές αποτύπωμα μέσω ουσιαστικών παρεμβάσεων.
Παραδείγματα δράσεων
-
Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19
-
Στήριξη της ψηφιακής εκπαίδευσης
-
Δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης
-
Πρόγραμμα για τη δημιουργία Κέντρου Αριστείας για τη νόσο Αλτσχάιμερ (όπως προτάθηκε στη συνάντηση της 17/7/2025)
-
Υιοθέτηση σχολείων μέσω του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου» για την αναβάθμιση των κτηριακών τους υποδομών
Γιατί είναι σημαντική
Η «Πρωτοβουλία ’21» αντιπροσωπεύει μια νέα προσέγγιση συνεργασίας του δημόσιου τομέα με την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό τομέα. Συνδυάζει χρηματοδότηση, τεχνογνωσία και διαφάνεια, και επιδιώκει να δείξει πώς ο συντονισμός κοινωφελών δυνάμεων μπορεί να φέρει απτά, μετρήσιμα κοινωνικά αποτελέσματα.