Την βαθιά του ανησυχία «για το νέο ξέσπασμα θρησκευτικής βίας, που αυτή τη φορά στοχεύει την κοινότητα των Δρούζων» εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών και κάλεσε «τις προσωρινές αρχές να τερματίσουν τη βία και να λογοδοτήσουν όλοι οι δράστες”.
Σε ανάρτηση του στο Χ το ΥΠΕΞ σημείωσε επίσης: «Ενώ η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει τη σταθερότητα της Συρίας, τονίζει την ανάγκη για θεσμούς χωρίς αποκλεισμούς που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια και την πλήρη ενσωμάτωση όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων, προς όφελος της χώρας και ολόκληρης της περιοχής».
Ισραηλινές επιθέσεις στη Συρία και θρησκευτική βία κατά των Δρούζων:
Πάνω από είκοσι ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στοχοποίησαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε όλη τη Συρία τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, βομβαρδισμοί που ήταν “οι πιο σφοδροί” αυτής της χρονιάς, ανακοίνωσε ΜΚΟ, μια μέρα μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ πως εξαπέλυσε βομβαρδισμούς κοντά σε παλάτι της προεδρίας στη Δαμασκό.
“Πάνω από 20 ισραηλινοί βομβαρδισμοί στοχοποίησαν αποθήκες και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Ντεράα, κοντά στη Δαμασκό, καθώς και στις επαρχίες Χάμα και Λαττάκεια”, ανέφερε τη νύχτα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έχει έδρα τη Βρετανία και βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα.
Τα ξημερώματα της Πέμπτης προς Παρασκευή, το Ισραήλ ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε βομβαρδισμούς κοντά στο παλάτι του προέδρου Άχμαντ αλ Σάρα, εν είδει προειδοποίησης εναντίον οποιασδήποτε επίθεσης με στόχο τη μειονότητα των Δρούζων της Συρίας.
Η συριακή προεδρία χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή “επικίνδυνη κλιμάκωση”, ενώ τα πλήγματα καταδίκασε επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Επρόκειτο για αντίδραση στη βία θρησκευτικού χαρακτήρα στην αρχή της εβδομάδας ανάμεσα σε μαχητές της κοινότητας των Δρούζων και ένοπλες οργανώσεις προσκείμενες στη σουνιτική de facto κυβέρνηση του προέδρου Σάρα, με απολογισμό πάνω από 100 νεκρούς κοντά στη Δαμασκό και στον νότο, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.Το Ισραήλ διεμήνυσε πως θα αντιδράσει “διά της ισχύος” αν η de facto κυβέρνηση της Συρίας δεν προστατεύσει την κοινότητα των Δρούζων στη χώρα.
Αφότου ανέλαβε η νέα εξουσία την 8η Δεκεμβρίου συμμαχία υπό ισλαμιστές σουνίτες, το Ισραήλ αυτοπροβάλλεται ως υπερασπιστής των Δρούζων της Συρίας. Πρόκειται για σιιτική μειονότητα με τάση προς τον εσωτερισμό τα μέλη της μοιράζονται στον Λίβανο, στη Συρία και στο Ισραήλ.
Ο κ. Σάρα υποδέχθηκε χθες στη Δαμασκό τον ηγέτη των Δρούζων του Λιβάνου, τον Ουάλιντ Τζουμπλάτ, που κάλεσε τους σύρους ομόδοξούς του να “αρνηθούν την ανάμιξη του Ισραήλ”.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε χθες πως άλλοι τέσσερις μαχητές των Δρούζων σκοτώθηκαν σε επιδρομή drone στην επαρχία Σουάιντα, προπύργιο της μειονότητας στον νότο, χωρίς να ξεκαθαρίσει σε ποιον ανήκε το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα.
Τη Δευτέρα και την Τρίτη, σε βίαια επεισόδια στην Τζαραμάνα, προάστιο της Δαμασκού με κατά πλειονότητα πληθυσμό Δρούζων, στη Σαχνάγια, 15 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, όπου ζουν Δρούζοι και χριστιανοί, και στη Σουάιντα, στοίχισαν τη ζωή σε 102 ανθρώπους και στις δυο πλευρές, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.
Έναυσμα ήταν επίθεση ένοπλων οργανώσεων προσκείμενων στη νέα κυβέρνηση που εξαπολύθηκε στην Τζαραμάνα, αφού κυκλοφόρησε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ηχογραφημένο μήνυμα αποδιδόμενο σε Δρούζο που θεωρήθηκε υβριστικό για τον προφήτη Μωάμεθ.
Το Γαλλικό Πρακτορείο τονίζει πως δεν έχει μπορέσει να επαληθεύσει την αυθεντικότητα του μηνύματος.
Το βράδυ της Πέμπτης ο θρησκευτικός ηγέτης των Δρούζων με τη μεγαλύτερη επιρροή στη Συρία, ο σεΐχης Χικμάτ αλ Χατζρίν, κατήγγειλε “αδικαιολόγητη εκστρατεία γενοκτονίας” που βάζει στο στόχαστρο “αμάχους” της κοινότητάς του.
Από την πλευρά της η συριακή de facto κυβέρνηση επαναβεβαίωσε τη “σθεναρή δέσμευσή της” να εγγυηθεί την ασφάλεια, να “προστατεύσει όλες τις συνιστώσες του συριακού λαού, συμπεριλαμβανομένης της κοινότητας των Δρούζων”.
Η ανάφλεξη της βίας αυτή την εβδομάδα θυμίζει τις σφαγές στις αρχές Μαρτίου 1.700 και πλέον ανθρώπων, στη μεγάλη πλειονότητά τους μελών της αλαουιτικής μειονότητας, στο δυτικό τμήμα της χώρας. Στην κοινότητα αυτή ανήκε ο πρώην πρόεδρος Άσαντ.
Εκείνη η ανάφλεξη της βίας είχε έναυσμα επιθέσεις ενόπλων πιστών στην προηγούμενη κυβέρνηση του πρώην προέδρου Άσαντ εναντίον δυνάμεων ασφαλείας της νέας εξουσίας.
Συμφωνίες οι οποίες κλείστηκαν ανάμεσα στους Δρούζους και τη Δαμασκό μοιάζουν να αποκατέστησαν την ηρεμία. Αλλά “είμαστε τρομοκρατημένοι”, είπε τριανταπεντάχρονη κάτοικος στη Σαχνάγια, η Αρίτζ. “Πολλοί χριστιανοί και Δρούζοι έφυγαν για τη Δαμασκό”, πρόσθεσε.